Columns

Timing 17-03-2015

Iedereen kent het wel.

Het startschot valt en een renner zet het op een fietsen. Wetende dat hij 250 km voor de boeg heeft over vlakke wegen, met overwegend wind tegen en een ondergrond van keiharde kinderkoppen, Hij ratelt eenzaam over de West-Vlaamse en Noord-franse wegen. Met nog 30 km te gaan is alle energie uit zijn lichaam verdwenen. Het is nat en koud, hij kan aan niets anders denken dan bijkomen thuis voor de elektrische open haard. Vurig biddend dat de Russen de gaskraan niet hebben dichtgedraaid.

Iedereen kent het wel.

Je krijgt de bal op het middenveld en ziet een gapend gat tussen de twee centrale verdedigers. De spits ziet het en duikt in het gat, jij geeft de bal met veel gevoel, het juiste effect, de snelheid aangepast aan de niet al te snelle spits lekker in zijn voeten. Alleen is op deze zonnige zaterdagochtend, de spits iets sneller dan berekend, stappen de verdedigers op het juiste moment naar voren. De perfecte bal is te laat. De spits staat buitenspel,

Iedereen kent het wel.

Je gaat op je knieën voor een vrouw of man met een doosje in je hand. Een doosje dat al weken brandde in je binnenzak. Na een toespraak die werkelijk van ongekende poëtische schoonheid is, vraag je haar ten huwelijk en schuift de de ring om haar vinger. Ze verzet zich, kijkt je kwaad aan, trekt haar hand terug en wanneer je deze wilt pakken duwt ze je weg. ‘Dit had je vorig jaar moeten doen, het gebaar is prachtig, werkelijk, maar de timing is miserabel. Uit het ritme uit de maat. Ik kwam hier omdat ik met je moest praten. Ik heb iemand ontmoet en morgen staat de bakfiets voor je deur, pak ik wat spulletjes mee en trek ik bij hem in. Maar als ik jou was zou ik de toespraak bewaren voor een volgend slachtoffer. Erg mooi werkelijk waar. Ik heb het altijd al gezegd. Schrijven kan je wel, maar de echte wereld daar kom je niet zo vaak.

Iedereen kent het wel

Je bent een sprinter zonder geduld. Je bent de snelste van allemaal, maar nooit op het goede moment. Met 400 meter te gaan op een weg die licht omhoog loopt breek je los uit de groep. Ze zien dat je er hard vandoor gaat. Niemand reageert. Op 200 meter voor de meet, komt de groep echt op gang en val jij stil en razen 10 renners je op 24 meter van de streep voorbij.